zaterdag 28 maart 2009

''Косово и Метохија, 403 дана после''






By: Iris & Slobodan


Urednici : Iris& Slobodan


''Косово и Метохија, 403 дана после''







Артемије


Kosovo i Metohija, 403 dana posle‏
Van:
Eparhija rasko-prizrenska i kosovsko-metohijska (info@eparhija-prizren.com)
Verzonden:
zaterdag 28 maart 2009 9:47:21
Aan:
the.serbianarmy@hotmail.com
Tekenset:
''Косово и Метохија, 403 дана после''

Дана 26. Марта 2009. Године, у крипти цркве светога Марка у Београду мр Гордана Марковић одржала је предавање са темом „Косово и Метохија, 403 дана после“, као наставак предавања „Косово и Метохија, 32 дана после“ одржаног на истом месту 20. Марта 2008. Године.

Приказан је преглед догађаја везаних за српску баштину на Косову и Метохији у протеклих дванаест месеци, тј. у 403 дана од проглашења тзв. Независности дела српске територије (17. Фебруар 2008).
Указано је на наставак насртаја на српско културно наслеђе (изградња парка на простору цркве Свете Тројице у Ђаковици и друго), на издања Епархије рашко –призренске у сарадњи са министарствима (Неодржива обнова, Шиптарски геноцид над Србима у 20. Веку), на почетак обнове цркве свете Петке у Дрснику у сарадњи са Републиком Белорусијом и Академијом СПЦ за уметност и консервацију, о новим светињама у Епархији (освештан храм Преображења Господњег у Прилужју и освештано земљиште за изградњу манастира Свети кнез Лазар – Видовдан код Лепосавића), цитирани су ставови међународних представника и представника нелегалних институција на Косову и Метохији са састанака о заштити културне баштине.
Посебно су дати наводи из интервјуа Епископа Г. Артемија, из беседа приликом монашења, са сећањем на манастир Црну Реку, коментарисан је одржив модел обнове српских светиња на Косову и Метохији у контексту изградње храмова, као својеврсне Теодулије која се у српском народу преноси вековима.

Предавању је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Г. Артемије.

Прес одељење Епархије рашко-призренске

SRBSKA ARMIJA NE ODGOVARAJU ZA SADRZAJ OBJAVLJENIH CLANAKA I KOMENTARA. MISLJENJA IZNESENA U CLANCIMA ILI KOMENTARIMA SU PRIVATNO MISLJENJE AUTORA CLANKA ILI KOMENTARA I MOZDA NE PRESTAVLJAJU STAVOVE REDAKCIJE SRBSKE ARMIJE..

SVI VASI KOMENTARI BICE OBJAVLJENI - SPBSKA ARMIJA NE PRIPADAJU BILO KOJOJ POLITICKOJ STRANCI - MI SE U SVEMU RAZLIKUJEMO OD PODREPASA, KOJI SU U SLUZBI ILI ISTOCNE ILI ZAPADNE PETE KOLONE... I KOJI MORAJU PRETHODNO TRAZITI ODOBRENJE MOGU LI OBJAVITI VASE KOMENTARE...
SRDACNO
GLAVNI UREDNIK SRBSKE ARMIJE
DR. SLOBODAN PIVLJANIN


Geen opmerkingen: